11.3.10

Neprikladno

Žurba. Imam pola sata da otrčim do tržnog centra i natrag. Oblačim džemper preko majice i navlačim farmerke na brzinu. Uspevam da zakopčam dugme, verovatno iz razloga što još nisam ždrao. Obuvam cipele za temperature ispod nule, uzimam darkersku jašu tomić i oblačim je dok izlećem iz gajbe. Bacam pogled na ogledalo i zadovoljan izgledom namignem sebi u prolazu. Da imam vremena zastao bih i kresnuo samoga sebe, ali kasnim!

Na izlazu iz zgrade zastajem i vraćam se po novčanik. Klasika...


Prolazim pored par prodavnica, pijace. Narod je još gladan iako su kasni popodnevi časi. Ostavljam ogroman parking sa leve strane i jedan osmeh ribe što isparkirava auto. Često mi se to dešava. Ljudi što prolaze kraj mene i smeju se. Ubedio sam sebe još odavno da to ipak nema veze sa mnom. Prosto su srećni. Setili se nečega iz detinjstva, neke štete od sinoć. Setili se omiljenog filma, nekog vica, aforizma. Nemoguće da sam baš toliko smešan.

Ovaj put je ipak bilo do mene. Osvrćem se, nema nikoga oko mene. Nemam dovoljno kose da bih bio čupav. Ne šminkam se pa da sam drhtavom rukom stavljao ajlajner. Boje sam složio, uverio me onaj seksi macan malo pre u ogledalu. Ostaje samo jedna mogućnost! Jeste, otvorena kapija lavljeg kaveza. Avaj... Ladno šetam širom razjapljenog šlica. Sreća u nesreći je što sam sve to skapirao na par sekundi od pune autobuske stanice.
Hm... zašto li se ova od malo pre smejala? Opet ubeđujem sebe u teorije koje bi mi više prijale. Naravno pogađate šta mi se mota po glavi. Za trenutak moja dobra duša želi biti darežljiva, te razmatra mogućnost realizacije devojčine rasplamsale mašte. U poslednjem trenutku mračna strana svesti mi kazuje kako možda grešim. Kako sam ipak samo čobanin u njenim očima koji ne ume ni gaće da veže. Toplo - hladne nedoumice počinju da me progone. Nastavljam svoj pohod ka cilju, uz periodično paranoičnu proveru da li sam vrata raja valjano pritvorio. Da ne izleti neki anđeo :)

Zašto je neumesno nekom skrenuti pažnju da mu je ispala ćonta?
Zašto ću biti pogrešno shvaćen izgovorim li: 
- Gospodjice pardon, sisa vam štrči!

Zar je bolje ćutati nego biti optužen da nam je pogled bio gde mu nije mesto? Pa možda i jeste. Jedna od prvih misli kad vidiš simpatičnu osobu jeste kako izgleda gola. Nisam napaćen, jebem redovno hvala na pitanju, jednostavno tako radi mozak. U zavisnosti od vremena razrađujem detaljnije sliku u glavi. Sve delove pokrivam i njihov oblik, boju, vegetaciju, kulturu, miris, ukus... Naravno da posle očiju odmah spuštam pogled na grudi. Naravno da mi svaka iregularnost pakovanja privlači pažnju. Na kraju krajeva, zašto bi meni trebalo da bude neprijatno što blenem u nečije grudi, prepone, dupeta? Uhvaćen pogled samo čini posmatrača ranjivijim, a hvatač postaje upoznat kojim metodama treba mučiti dotičnog.

Sledeća dimanzija objašnjenja neprijavljivanja je  nesebičnost. Nesebična želja da prizor uveseli još nekoga niz ulicu. Pomišljam i na pakost, eliminaciju konkurencije ukoliko je u pitanju osoba istog pola.
"Nek prošeta kroz kokošinjac tako raspojasan, pa će koke skapirati kako sam ja bolji baja". Tja, čemu sve to. Muškarac muškarcu će teško skrenuti pažnju na ovaj propust u odevanju. Razlog je paranoična homofobija. "Da me vidi il' čuje neko kako se brinem o palamaru nepoznatog lika... Bolje da me vide kako davim učiteljicu iz osnovne nego to." Situacija sa poznatim mužjacima je malo drugačiji, ali i dalje od opuštene. Večita dilema "da li me to mami ili je puka slučajnost u pitanju". Međupolna komunikacija je daleko prihvatljivija, ali tu je osnovna prepreka u ovoj našoj okolini tzv. smor. Nesumnjivo je da ako prvi razgovor sa nepoznatom osobom obavite na temu svojih ili sagovrnikovih genitalija, da ćete steći izvesnu dozu samopouzdanja. Devojke verovatno na to gledaju iz ugla dobronamernosti, dok je nama sigurno već neka pornićarija na pameti. Iskreno, mislim da je njima mozak još pokvareniji, ali uspešnije kanališu emocije. Tako da razumem devojačko ignorisanje muških flešova, jel kome još za vratom treba ohrabren bolid sa vicevima o anakondama. Zato produži dalje, koračaj brže, Vjazma je pala...

Postavljam sebi onda i pitanje zašto li je uopšte blam izložiti javnosti svoje genitalije. Dobro, ne idimo toliko daleko, ipak je ugrožen samo jedan obruč oko epicentra. Tu su još i gaćaroni u većini slučajeva, ali ipak jedan krupan korak bliže čuvanoj tajni. Kojoj bre tajni!? Šta to neko krije, a da vido drugi nije? Zašto je blam reklamirati se? Ne mislite li da svako ima unikatne delove reproduktivnog sistema? Mislim na ove spoljne, zanimljive delove. Zar se ne bismo trebali ponositi njihovom originalnošću? On, to sam ja... i obrnuto.

Možda se telesna ogoljenost pogrešno izjednačava sa duševnom, što onda prolaznik surovo koristi za izdizanje svoje lažne superiornosti i kroz podsmeh ponižava. Odakle taj osećaj ugroženosti? Da li smo možda u njihovim očima jadni što ne brinemo o svom vršnjaku, vršnjakinji? Nemaran odnos prema umetničkim vrednostima. Na kraju se pitam gde li je tu njihova briga, građanska solidarnost? Zašto se ustručavati i ne opomenuti ogoljenog/nu da zaštite intimu od hladnoće. Ako ne zbog plemenite brige o tuđem zdravlju, onda barem zbog svog interesa i to materijalnog. Kako? Ako mi se razbole jajca, ne idem na posao, ne zarađujem, manje državi plaćam, a još plus se vucaram po lekarima i trošim zajedničke poreske pare! Otvoreni šlicevi, goli stomaci, raspušteni dekoltei i vidljive guzne udoline su nadasve trošak za društvo u celini. Gore opisane dobiti su veoma površne, jednokratne i sebične.

Od silnoga palamuđenja sa samim sobom, zakasnio sam. Zatvoriše mi vrata pred nosom...

10 comments:

gdja koma said...

a joj koliko pitanja :)))

tako i treba :D

gdja koma said...

trebalo da pise "tako ti i treba! :D"

pekmez said...

moze jedno nepristojno pitanje?
Da li je dirty D zakevila?

arsa said...

u, pa ne znam. si je video da sheta stomak po gradu?

a i nije ti nepristojno pitanje. valjda vecina ovde zna kako se to postize.

gdja koma said...

a ko bese dirty D? spirit?

spirit said...

jok ja, moj stomak ravan i struk na mestu :D

pekmez said...

nisi ti dirty dany?

arsa said...

nije.
moja drugarka sa faksa je DD.

gdja koma said...

sta studirate? :)

pekmez said...

academy of love?