28.7.09

Na tajnom zadatku

Toga jutra sam odmah nakon doručka pozvan kod poručnika u kancelariju. Rečeno mi je da batalim sve redovne aktivnosti i uputim se pravo na heliodrom gde ću dobiti dalja uputstva. Čeka me zadatak od poverenja, od neprocenjive važnosti za odbrambeni sistem naše kasarne. Nakon negativnog odgovora na pitanje da li sam pušač, uručen mi je upaljač domaće NoName marke.

Nabijen nestrpljivošću i željom da učinim sve što je u mojoj moći u sprečavanju unutarnjeg i spoljnog neprijatelja da uoči i iskoriste naše slabosti, upućujem se do tajnih koordinata izvršenja svoje misije. Trebalo mi je svega par minuta da zauzmen poziciju u suprotnom delu dvorišta, na mestu između kontejnera za đubre i kanala za opravku kamiona. Osmatram okolinu, registrujem potencijalne pretnje dok prijanjam  na posao.

U toku jučerašnjeg dana u krug kasarne unešeno je par računara, klima uređaj i mini frižider. Da smo u direktnom sukobu sa tradicionalnim neprijateljima sada bih morao da vas likvidiram, jer posedujete kontraobaveštajne informacije, poverljive sadržine, koja nas sve može dovesti u stanje neposredne životne opasnosti.

Moje angažovanje ima za cilj da podaci o poreklu, vrsti, količini i performansama pomenutih uređaja ne izađu iz kruga kasarne. Ambalažu oblikujem u formu indijanskog šatora i metodom zapaljenja najslabije parcijalne strukture izazivam lokalni požar, koji se ubrzo širi na ostatak gomile. Dužan sam da ostanem kraj vatre dok poslednje parče kartona ne otputuje u večno konačište. Moram priznati dam sam imao par incidenata gde su pri silini plamena delovi ambalaže sa vidno odštampanim natpisima uzleteli i uputili se preko ograde. Uspeo sam ličnim požrtvovanjem da vratim begunce i surovo ih kaznim na improvizovano ognjištu. Sačekao sam na plus četrdeset da vatra proguta sve dokaze, udavio ih mlazom vode i napustio tajnu lokaciju.

Nakon uspešno obavljenog zadatka, ponosno sam se uputio na raport svom pretpostavljenom. Znam da sam od tog dana stekao puno poverenje svoga starešine i da će me ubuduće slati na još zahtevnije i odgovornije misije.

Od tada je prošlo mnogo vremena.
Nisam propušio, ali uz sebe uvek imam spreman upaljač.

Totalno drukčiji od drugih

Prolazim svako jutro kroz jednu malu neuglednu ulicu. S jedne strane je ogromna bezlična soliterčina sa pregršt prolaza kroz istu. Preko puta je neko verovatno polu propalo preduzeće, izgubljeno u vremenu i prostoru. Ulica je jednosmerna i nakon raskrsnice prolazi ispod druge sive zgradurine. Ovde kao da je izmišljena promaja.

Jedino sto sjaji u ovom kraju su nove šipke sa znacima koje obeležavaju parking zonu, kao i zelena farba, sa istom ulogom, organizovana u isprekidane linije malo po kolovozu, malo po trotoaru.

Danima mi bode oči jedan parkiran automobil. Iščukan sa svih strana, isečenih i presavijenih tablica, poprilično prašnjav. Umesto da se zavuče u neki ćošak i stidi svoje pojave, on vidno štrči od ostatka uredno poslaganih mu drugara. Svi su kao pod konac, a samo se on pravi pametan. Samo on nešto izvodi i kurebeca se bez razloga. Odakle tolika drskost? Odakle ta ludost? Šta mu treba to pišanje uz vetar i zašto sebi dopušta da ga ovako opanjakavaju?

Tek sam pre par dana provalio, razumeo.
Samo je on pravilno parkiran!
Svi ostali zagrađuju pešački prolaz uz ogradu pomenutog dvorišta.

Izvinuo sam mu se tog jutra. Nasmejao se od smeha i otišao zauvek.
Ne prolazim više tom ulicom.
Žešće mi smeta simbolika koju vidim u tome...

Carobna frula

Da li se neko do sada prisetio da istraži zašto su hitovi, na primer u muzici, zaista hitovi?

Slažem se, sve je to relativna stvar, ali činjenica je da pojedine pesme tokom godina bivaju obožavane od strane mase ljudi. To opet nije merilo kvaliteta, ali nečega mora tu da ima.

Da li i u notama ima te jednostavnosti i simetrije koje teže savršenosti i koje naše ciljno čulo prepoznaje?

Sigurno bi bilo zanimljivo popisati sve tzv. hitove tokom proteklih decenija, povaditi note, akorde i pronaći skriveno pravilo. Provući ih kroz neki algoritam i otkriti zašto se svi kao miševi okrećemo i pratimo melodiju dečakove čarobne frule?