20.6.09

Nema gospode bez seljaka

Poranile lubenice i ove godine. Još malo pa ćemo ih jesti dok se topi sneg. Svako sezonsko osveženje je naravno uvek dobro došlo, ali jebeš to slatko kad ima "gorak" ukus. Cena prava sitnica, 100 dinara kilo ili da koristimo valutu koja sputava paniku: 1 euro = 1 kilo. Pa da, ovo deluje sasvim razumno, zar ne? Do mojega...

Primetimo činjenicu da majstor ne dotera nikad primerke koji bi eventualno obrukali baštu, te plodove ispod 6-7 kila i nema na kamiončetu, a za vas sa sve sitnom decom i babama und dedama, te onima koji ce poslasticu deliti sa komšijama, pardon komšinicama, potom prijateljima, optimum je nekih deset kila. Suma sumarum lubendinja te izađe oko soma RSD-ova, tj. niskopaničnih deset EUR-ova. Momentalno moji štekarski geni, koji mi doputovaše iz oblasti Alzasa, potom Korduna, preko Kozare do Šumadije, kreću da računaju šta se sve može uraditi s tim novcem. Ne baš jebeno mnogo toga, ali je ipak to ovde iznos pred kojim počinješ da tražiš opravdanje za rastanak od istog. Donja margina luksuza. Kako da izađem pred ogledalo i objasnim sebi da sam dao tolike pare za nešto što u sebi ima 92 procenta vode!? Idi begaj. 920 dinara za cirka 9 litara vode i 100 dinara za suvi ostatak. Uporedim sa vodom koju kupujem u onim pakovanjima od 5 litri za manje od 100 dinara. Geni cupkaju...

Jedno je sigurno, postade ovo nobles voce. Mislim povrće... Dilema, za dilemom. Obožavam kad me neko ispravi na ovu temu sa pozadinom aksioma a la "rekli su mi tako". Botaničari širom sveta oba klana (voćari i povrćari) se vekovima kolju oko pridobijanja lubenice svojem stadu. Neki uzgajivači pokušavaju da izmire situaciju tako što je svrtsavaju u grupu "Fregetable". Pretty untranslatable :) Kako stvari stoje, grupacija ima još članova. Naime, lubenica je plod svoje biljke, nastao iz cveta i to je klasifikuje kao voće, ali to što je iz porodice tikvi daje joj prođu i međ' povrćem. Paradajz na primer, je klasično voće, ali s obzirom na to da se koristi kao salata i dodatak glavnom jelu, a ne kao sladunjavi dezert, smatra se povrćem. Usput, čuo sam da termin "povrće" ne postoji u svetu botaničara već samo kuvara :) Opet ljudi s noževima kroje javno mnenje.

Tako nama stiže proizvod iz okolnih prigradskih sela, ako ih Turci lubeničari ne preduhitre, koji svim učesnicima kupoprodajnog akta, s oproštenjem diže standard. Jednima buđelar se goji, a drugima stvara utisak prestiža koji uliva strahopoštovanje i betonira dingospo titulu međ' širokim gladnim narodnim masama.

Rešenje je za mene jednostavno: metoda ignorisanja. Ove godine sam otkrio i jedno zavučeno stablo sa šljivcigama. Drmnem desetak, onako zelenih, kiselih od kojih obavezno jedno oko bude zatvoreno tokom degustacije i gle, prođe me želja. Prođe me i želja za životom, ali tradicija pre svega. Na žalost, senzori usne duplje vremenom postaju previše tolerantni te kriza ugrožava pomenutu metodologiju. Sreća u nesreći je ta što sve to počinje da se dešava negde na 15 dinara za kilo!

A onda, UDRI...

14 comments:

pekmez said...

Kilo bostana na zemunskoj je duplo jeftinije, a piljari po kvartovima ionako seku na cetvrt i pola ne moze da stane u moderne frizove iz turske.
Ionako se sladimo dinjama. Jagode su bas brzo minule ove godine.

Uvek je bilo Bokerija
http://www.boqueria.info/
pa zemunska.

koma said...

arso ne mogu da verujem da jajaris i na lubenicama :) pa ti si stvarno faca!!! :)))

paradajz i crveno voce (jagode, maline) jedem skoro svaki dan...

tikve moj stomak ne vari. imam cudan zeludac.

Arsa said...

ne dam bre... nije palo s neba pa da rasipam :)

da, ni ja se nisam najeo jagoda, a ni tresanja. opet ce grozdje da nadoknadjuje propusteno.

a i kajsije su nesto kilave.

koma said...

zato volim ameriku, ima voca preko cele sezone :)
kupujem iz mexica manje prskaju...
prepoznaje se po tome sto budja posle par dana...americko budja posle 10...sta da vam pricam kada vodu u flasi kad stavim u zamrzivac ne zamrzava...verovatno su stavili neki antifriz...zato sve prvo ide na proveru :)) budja-ne budja, zamrzava-ne zamrzava

a jagode plus bele zubice :))

koma said...

jel arso, ovu sa lubenicama, bi li?

pekmez said...

Ta mu je sa kalenica gumna, zbog nje se trafiking kineza zove put lubenica.

Nes se ti ni leba najesti od kodiranja. U pornozi je spas. Zsmisli da koma ocisti ove tvoje pornoze od natruha exyu koje nikog ne zanimaju i snimi tvrdu verziju.

Kasting mladje dlakave zivotinje koja ce te odglumi samo ona radi:)
Ti mozes da pokazujes momku na setu kako da odradi glumicu.

Arsa said...

voda koja ne zamrzava :) jezivo
ima i ovde sad svakakvih qraca palaca tokom cele godine. lepo na oko, mirise, ali ukusa nigde.

...a meksiko daleko.

Arsa said...

da li bi lubenicarku? ma odma tu u plasteniku, makar me nazuljale lubendinje i okolno rastinje. mora da je dobra akustika, pa kad zajeci ima da prezru sve vockice.

em je vesela, em je jos kosooka, a ja sam odavno to stavio na listu zelja, samo se deda mraz pravi blesav. jedino sto mi smeta su ovi erbegovi koje mi ne prijaju vise s godinama. mozda zato sto i sve te koje srecem takodje nagriza zub vremena pa dosta odudaraju od zamisljenog koncepta.

Arsa said...

pekmeže, definisi "exyu natruh"!

pornoza je majka. imam utisak da vec imas u glavi, ako ne i u stampanoj formi, scenario za ovaj nas zanrovski debi. mozda i ne treba da cekamo da koma zavrsi skolu za film, vec odmah ovako, polu amaterski da se bacimo na poso.

a mogu i glumicama da pokazujem kako da odradjuju devojke :)

koma said...

osecam da bi pazolini bio mala beba :))

Arsa said...

ljakse bre, vidis da mu se i u imenu krije "peasant" :)

Arsa said...

pala cena na 29,99 din!

Arsa said...

20 dindzi lea, lea lea leeeee...

Arsa said...

15!!!
idemo jos nize...