12.6.08

Dan sedmi

Počinjem da zaboravljam... Taj dan pamtim samo po rtu Kamenjak, nacionalnom parku kraj Premanture i Medulina. Kad malo razmislim ono "samo" je suvišno. Naplaćuje se ulaz kolima, a mogu se iznajmiti mala simpatična terenska vozila poput onih u kojima se pozitivci i negativci u filmovima ganjaju po pustinjama ili peščanim plažama :) Jedino je zajebano što je svuda zemlja i prašina, a troškovi prodžarivanja plućnih krila nisi pokriveni.


Na rtu je najjužnija tačka polusotrva. Prekrasne uvalice i plaže, ostrvca, kristalno čisto more. Kad se plati ufur dobija se ogromna kesa za đubre, mapa rta sa kratkom biografijom i opisom zanimljivosti. Obeležene su tačke od značaja, nekih 5-6, kao npr. deo gde se možeš družiti sa retkim životinjskim vrstama, biljkama, naslutiti na osnovu utisnutih stopa dinosaurusa u stenama koji su broj obuće nosili itd. Sve je ispreplitano označenim ili poluoznačenim stazama, tako da je teško izgubiti se. Ide nekih 9km u dužinu, a nepuna 2km u širinu. Gde god da kreneš za par minuta ćeš prepoznati neki deo :)


Jesenas sam sve ovo gledao sa vode dok me je ortak vozikao gliserom. Fenseraj pravi! Sećam se jednog ostrva u vidu ogromnog pašnjaka sa desetek krava i bez ijednog tamnog dela dana, tj. hlada :) Upekla zvezda, a one nesrećnice kose li kose... Takođe prelepo izgleda i osrtvce sa svetionikom čiji se gazda menja na par meseci kako sam čuo. Možda je jeftinije da mu dostavljaju novu cicku umesto smene. A? Dosadi i to, jebeš ga (mislim "je"), ali mi zvuči kao izazov vredan pokušaja. Pa ko duže... Samo da ne ispašta dužnost i zalutala plovila!

Na samom vrhu je čuveni Safari bar. Ceo fićka je u makijama, šipražju. Ne znate vi Belograđani šta je pravo Šipražje :))) Neprimetan lokal sa strane da mu nije marketing daske sa natpisom BAR. Puteljcima kroz rastinje od 2-3 metra se može doći do šanka gde se toči osveženje sa hitovima poput domaćih mućkalica, čajeva, limunade. Sve podseća na Flinstonse. Najviše stolova ima tu kod šanka, dok su ostali ušuškani usput, duž silnih stazica, poput nekih prirodnih separea. Kameni stolovi, drvene klupe i osećaj da u kafani nema nikoga :) Zanimljiv trip! One butke što sevaju kačim kako biste stekli uvid u zagrebačke modne krikove. Nikakav drugi skriveni poriv. Časna pionirska!


Obišli smo i punktiranu lokaciju br.5 tzv. Vidikovac, sa koje puca pogled na sve strane i koji te svojom magnetnom privlačnošću zakucava za tu malu terasu, hrabreći tvoju lenjost da nastaviš šetnju :)

Lenčarili smo posle malo na samom špicu, potom tražili te dinosauruske stope, ali uzalud. Možda su na ostrvcima ili nam ih je sakrila plima. Neka je neka. Doći ću ja opet ;)

4 comments:

spirit said...

vala si nas proveo, ni turisticki vodic ne bi bolje :)

Arsa said...

grazie :)

fire said...

Imas neki info - kako najpovoljnije boraviti u Istri (najradije Pula, ali ne iskljucujem bilo sta tamo ako je odgovarajuce)? Neki privatni smestaj, hostel mozda? Jesu cene ujednacene ili postoje razlike medju gradovima?
Znas li uopste cene, ljude (da ne kazem izdavace)?
Thanks in advance :)

Arsa said...

Drago mi je sto mi svakih par dana neko postavi ovo pitanje! ;)))

Imas Ferijalni savez gde je dosta povoljno, a i na lepom su mestu hosteli. Evo korisnog linka
Tesili su me jesenas da nema veze sto odavno nisam student :)

Na zalost nisam upucen u trenutne cene. Ja sam kod prijatelja boravio. Mogao bi Flore da baci ovde neki podatak, jer se on poslednji raspitivao. Mislim da je sve to izjednaceno sa grckom i cg.

Saljem ti na mail ovih dana neki kontakt telefon.