31.10.07

The last dance of butterfly

1.
Kad stanu vetrovi sa Tibeta, kad sova danju bude lovila, kad preko sveta budu mora sva, ja te se neću sećati... Kada iz peći krenu pahulje, i kada loše bude najbolje, i kada gore bude nadole, ja te se neću sećati... Ni tvojih mirisa, ni tvoga ožiljka, ničeg se neću sećati, ni tvojih mirisa, ni tvoga ožiljka, ničeg se neću sećati... Kada po vodi budu hodali, kad čet'ri puta osam bude tri, kad golubovi budu pričali, ja te se neću sećati...

2.
Danas mi je srce malo manje, danas bih da pijem nešto hladno, patike u strašno lošem stanju, kilometri vuku me za nos.... Danas sve nek' traje malo duže, danas me ne vuče ćup sa zlatom, kome tako glupe stvari služe kilometri vuku me za nos... I ništa što se važnim može zvati, nisam prespavao i previše da može da se vrati uvek sam davao... Treba mi, srce od meda, kocka od leda, dve plave pertle i ti....

3.
Ne vidim lice taksiste, blesava kisa tuce... Rekla je svoju poslednju i mrak mi pred ocima... Covek me pita kuda cu, lice u prozoru kola... Ni taksimetar ne cujem, ni sebe... Vozi me gde nema nikog, vozi bilo gde. Vozi me gde nema nikog, sto dalje od nje. Grad je veceras sumoran, k'o da je zaspao vecno... Vozi i nista ne pitaj, jutra ne postoje. Taksista prica o zenama, lakse je kad se ne cuti. Kaze da vreme leci sve, ja nisam siguran. Vozi me gde nema nikog, vozi bilo gde. Vozi me gde nema nikog, sto dalje od nje.
One višnje dole bi trebale da vas asociraju na pevača. U stvari na izmišljen lik kojim je dotični veoma često uveseljavao publiku. Još ne znate? Pa stvarno :)
Ja sam ih otkrio relativno kasno. Blam me i da priznam kad. Što se tiče muzičkih dometa i nisu ostavilli nekog traga, što im sigurno i nije bio cilj. Mada se meni ipak sviđa gitara i bas. Kao neka blaga Ska varijanta :) Tekstovi su u skladu sa vremenom, lagani, ali nabijeni emocijama. Ono što mi se sviđa kod njih je bila ogromna iskrenost, naivnost, šarm i svakako duhovitost. Upakovano bezbrižnošću :)

Još niste sigurni? Izabrao sam tekstove pesama koje slabo ko zna. Preskočio namerno najpoznatije, tzv. hite. Za slušanje Tibet, KiksMix i Dolazim za 7,9,13...minuta :)

Ah, da. Poslednja igra leptiROVa...

15 comments:

mrva said...

od ovog' moze da se rikne :)

Arsa said...

:)

Sekula ima zanimljivu pricu na kontu obrade G5.

Budimo strpljivi...

Nole said...

Kako bre manje poznate pesme? Srce od meda je moja omiljena već 20 godina... Majka mi je radila u PGP-u pa sam uvek imao najnovije kasete.

Arsa said...

RESPECT!
i pardon :)
mislio sam na siri auditorij, ne na nas fanove :)

svi znaju za:
Grudi baklanske,
Umiru jeleni,
Decko ajde oladi,
Vrati se,
Natasu,
Nemoj da me nerviras

Arsa said...

Svako od nas neku svoju pricu ima,
sto u tami tisti, a puteve bira,
samo kad je hladno kad umori zima
slutimo je tuzni na krilu leptira...

Svako od nas nosi dah svoje tisine
sto kroz kozu dise u vatri nemira
samo kad je toplo i kad duga sine
svako na svom dlanu vidi svog leptira...

Arsa said...

neki tekst

Arsa said...

Poslednja igra leptira

Grupu Poslednja Igra Leptira osnovao je Nenad Redulović početkom 1980 godine. Posle pobede na Paliluskoj Olimpijadi Kulture 1981 godine popularnost grupe je počela da raste i formirana je stalna postava grupe u kojoj su pored Neše bili: Draško Janković (gitara), Zorica Đermanov (vokali), Olivera Perić (violina), Sašo Bogojevski (bas), Dragan Todorović (bubnjevi), Dušan Hristić (klavijature) i Dragomir Bulić (sax). Debi album "Napokon ploča" objavili su za RTV Ljubljana 11 Oktobra 1982 godine u produkciji Ljubomira Ninkovića. Sa albuma bih pored mega hitova "Nataša" i "Vrati se" izdvojio pesme "Dolazim za 7,9,13... minuta" i "Svemirksa bajka".
Početkom 1983 godine grupu su napustili Dragomir Bulić i Dušan Hristić a grupi se pridružio klavijaturista Slobodan Mitić. 19 Septembra 1983 godine za RTV Ljubljana objavili su svoj drugi album "Ponovo ploča & druge priče" u produkciji Đorđeta Petrovića (koji je ujedno snimio i miksovao album u Beogradskom studiju Akvarijus) i svih članova grupe. Muziku i tektove napisao je Neša Radulović osim pesme "Otići ću" za koju je muziku uradio Miodrag Božidarević. Sve aranžmane osim pesama "Sličuge" i "Dvadeset i dve" koje su uradili članovi grupe napisao je Dragomir Miki Stanojević. Na albumu su svirali: Ivica Švager (sax), Slavko Mitrović Cale (harmonika u pesmi "Kiks Mix") i Miodrag Božidarević (gitare u pesmama "Otići ću" i "Dvadeset dve"). Sa albuma bih pored hita "Sličuge" izdvojio pesme "Kiks mix" i "Nisam ti rekao".
Krajem 1984 godine grupu su napustile Olivera Perić i Zorica Đermanov i posle Nešinog povratka sa odsluženja vojnog roka počela je saradnja sa Zagrebačkom pevačicom Lidijom Asamović sa kojom su 17 Septembra 1985 godine za PGP RTB objavili svoj treći albim "Opet ploča-Srce od meda" u produkciji Rajka Dujmića koji je ujedno napisao kompeltane aranžmane za album. Album je snimljen u studiju V PGP RTB-a. Tekstove i muziku uradio je Neša Radulović osim pesme "Dečko, ajde oladi"za koju su muziku zajedno uradili Neša i Sašo Bogojevski. Na albumu su pomogli i svirali: Bora Đorđević, Miodrag Božidarević (gitara), Josip Boček (bas), Vladimir Janković Jett (bas) i Ljuba Ninkovic (gitara u pesmi "Mozak"). Sa albuma bih pored mega hita "Dečko, ajde oladi" izdvojio pesme "Nastasja", "Vino" i "Srce od meda".
Četvrti album "Grudi moje Balkanske" objavili su 8 Oktobra 1986 godine za PGP RTB u produkciji Duška Mandića i Rajka Dujmića koji je ujedno napisao i sve aranžmane osim pesme "The third man theme (Trodupli čovek)" koju je uradio Neša. Muziku i tekstove napisalu su Neša Radulović i Dragomir Miki Stanojević. Specijalni ženski vokal kao gost na albumu bila je Nataša Gaćeša. Sa albuma bih pored hitova "Grudi moje Balkanske" i "Umiru jeleni" izdvojio pesme "Taxi" i "Nemoj da me nerviraš". Pesma "Grudi moje Balkanske" je ubrzo postala number one hit i 25 Novembra PGP RTB je objavio dva singla Grudi moje Balkanske. Na prvom B strana pesma "Nagazi me" a na drugom B strana "Umiru jeleni".
Peti po redu album "Zajedno smo piškili u pesku" objavili su 8 Decembra 1987 godine za PGP RTB u produkciji Kornelija Bate Kovača. Album je dobio ime po pesmi koju je napisao Bora Đorđević. Album je snimio i miksovao Đorđe Petrović u studiju 5 PGP RTB-a. Muziku, tekstove i aranžmane uradili su Nenad Radulović i Dragomir Stanojević osim pesama "Tibet" i "Ruska čokolada" za koje je aranžmane napisao Kornelije Kovač. Na albumu su pevale: Jelica Sretenović (vokal u pesmi "Ruska čokolada") i Aleksandra Kovač (vokal u pesmi "Ljubim te"). Sa abuma bih pored pesama "Ruska čokolada" i "Zajedno smo piškili u pesku" izdvojio pesme "Tibet" i "Kurs za šmekere".
1989 godine grupa je prestala sa radom i Neša Radulović objavio je solo album "Niko nema što piton imade". Svoj drugi album "Modra bajka" nije ispeo da završi jer je preminuo 12 Februara 1990 godine od duge i neizlečive bolesti. ITMM 1997 godine objavio je kompilaciju "Modra bajka-Best of" na kojoj se našla neobjavljena pesma "Modra bajka".

Poklon pesme "Vrati se" sa prvog, "Nana" sa drugog albuma, "Taxi" sa četvrtog albuma, "Kurs za šmekere" sa petog albuma, "Modra bajka (Sanja zna)" neobjavljena pesma sa kompilacije i kompletan treći album Opet ploča-Srce od meda digitalno remasterizovan u našoj muzičkoj sekciji.

B.S BalkanUK Team

Diskografija

Singlovi:
Grudi moje Balkanske/Nagazi me (PGP RTB 1986)
Grudi moje Balkanske/Umiru jeleni (PGP RTB 1986)

Albumi:
Napokon ploča (RTV Ljubljana 1982)
Ponovo ploča & druge priče (RTV Ljubljana 1983)
Opet ploča-Srce od meda (PGP RTB 1985)
Grudi moje Balkanske (PGP RTB 1986)
Zajedno smo piškili u pesku (PGP RTB 1987)
Modra bajka-Best of (ITMM 1997)

Nenad Radulović Solo:
Niko nema što piton imade (Ćao Sound)

slavoljub said...

nije mi omiljen, al nije mi smetao
ko toše :-)
baš sam seronja :-)
ima tu neka fora sa njim. iskren čovek. nekako nije bio atraktivan kao ovi moji što sam ih slušao, nije se uklapao u imidž jebača- rokera, nije imao dugu kosu :-)

iskren čovek, nekako mnogo iskren :-)
u stvari, ne znam... imao je neki šarm, lakoću... nežan
suviše nežan za mene

spirit said...

ja sam ih slusala nekada... PIL :))
i sada ima pesama koje volim da cujem.. mislim da od ovih izdvojenih ova Tibet mi promakla..nesto je se nesecam...

Sekula said...

Bata Arso, iskreno ne znam na koju priču o Generaciji 5 misliš, osim na prepev koji si i sam pomenuo (dolazim za 5, 7, 13 minuta).

Inače, nikada mi nije bila jasna tvoja tolika opsednutost PILom, ali OK, obeležili su jedan period, imali sjajne tekstove, dok im je muzika uvek malo škripala krećući se između popa i dečijih pesmica, sa izuzetkom par sjajnih balada (drago mi je da si pomenuo Tibet).
Znam doduše da su mnogi oduvek otkidali na PIL (uključujući i moju ženu i mene kada sam bio mlađi) i to verovatno zbog muzičke jednostavnosti numera i Nešinih "angažovanih" tekstova (u ovom slučaju ne politički već životno angažovanih)

E da, zaboravio sam da ti prebacim Nešin solo "Niko nema što Piton imade". Svrati.

Arsa said...

kad si na nekom radiju pustao ploce...
uhvatih te sad u lazi :)
retro!

Sekula said...

Aaaaiiiiiiii!
Pa ja sam to potpuno zaboravio. Bravo.

Btw, ta ploča je bila iz radijske fonoteke, pa sam, koliko je bila izgrebana, morao bukvalno da je zalijem vodom da ne bi preskakala (eto odao sam vam foru ako još uvek posedujete ispravne gramofone i ploče koje preskaču).

Naravno, koliko se tebi dopala fora, uredniku koji me je odmah zvao telefonom da me pita da li sam normalan, baš i nije :). Slepac.

Svetozar said...

da li mozda znate: koju su originalnu rusku pesmu obradili u "Ruskoj cokoladi"?

Arsa said...

raspitujem se, ali niko ne zna. sve sam cekao da te iznenadim odgovorom, ali nista...

nastavljam da trazim.
pozdrav!!!

Anonymous said...

I founded your post on other lang

פסיכומטרי
קורס פסיכומטרי
לימודי פסיכומטרי