11.10.07

Motiv

Gledao sam večeras veoma hrabru reportažu o prostituciji u nas. Akcenat je stavljan na maloletnike u poslu. Uporeda priča sa zaposlenima u sigurnim kućama, makroima, podvodačima, taksistima, pa i samim radnicama. Uigrane šeme, za neverovati... Sakriven mirofon i kamera iz kombija. Policija koja sve zna i ništa ne radi. Sudstvo. A je to? Poneki hrabar lokalni novinar koji skreće pažnju ravnodušnoj javnosti.

Klinke na prelazu iz osnovne u srednju školu, željne svega i svačega, zarađuju džeparac. Jezivo male cene, ako smem primetiti. Sigurno da ima slučajeva prisile, ali uglavnom ne.

Zaječar, Kruševac, Kragujevac, Vranje, Leskovac...
Mrtvi gradovi. Tuga.

Htedoh da započnem temu da li "ne radi qrva ono zbog para, već zato što voli muža da vara", ali mi sada sve to zvuči veoma neukusno...

19 comments:

Anonymous said...

Arso crni Arso ono je najniza prostitucija,
ali novinarska. Samo
su Brankica Stankovic
i Milijana Laketic
padale na tako niske grane. Ono je fejk istrazivacko novinarstvo gore od onih mekih pornjava gde ga riba
pusi preko gaca. Ima jedan Englez koji pravi slicne emisije, ali bar ponekad ima nesto da lici da je on da dosao do nekih podataka da je razgovarao nesto senzacionalisticki kao sokantno za usedelice.


U nijednom momentu nije bilo prikazano nista sto je liclo na prinudu ili
na podvodjenje maloletnog lica sto je kaznjivo po nasem zakonu to sto su prepricavano nema veze s mozgom ni sa eventualnim dokazom na sudu. Tako da je uplitanje sigurnih kuca apsolutno nebitno niti je neko peglao zenu zaracem niti su bile ijedna zrtva seks trafikinga vec maloletne lokalne droce.
Za to nisu morali do Zajecara. Covek i devojka slikani kroz prozor bi trebali da im se najebu mile majke za odstetu, jer su osobe sa kojima nije prikazano da je razgovarano, a moze se pomisliti da su one upravo te. Za ovo bi trebalo da leti direktor televizije ili direktor programa (ne Tijanic on je direktor RTS) i glavni i odgovorni urednik informativnog programa, ali sta smo gori od BBC gde se leti samo iz politickih razloga kad se naljuti premijer sto ga je neko kritikovao da je ratni huskac i zlikovac, a ne za prevare gledalaca i lose novinarstvo.

Sad one uzmu po deset evrica, a ti se dajes okolo za dz. jos vodis
na vecere zuraje.

slavoljub said...

nadam se da je ovo što si napisao ipak samo tvoje ogorčenje novinarstvom, a ne stav spram maloletničke prostitucije

ako ne osećaš ništa spram nevolja tih mladih ljudi ne bih dalje razgovarao, ali verujem da nije tako

što se prava tiče...
čuo si bar za zakon i uslove pod kojima je maloletnicima kod nas dozvoljeno da rade?
čuo si za utaju poreza?

Arsa said...

trgovina ljudima i silovanje je nesto sto me najvise razbesni i rastuzi.

nisam obracao paznju na kvalitet emisije, jer me je previse izgleda preokupirala sama tema. nije bilo prinude u emisiji, vec sam ja to samo pretpostavio.

secam se britanskog novinara koji je uleteo u "Elite model look" maloletnicki harem.
mislim da je sve manje direktne prinude poput samara, vezivanja itd.
svi u prometu su "prinudjeni" da se otrgnu iz svoje bede/siromastva na ovaj nacin. brza i velika lova. naravno da ima i onih kojima je to lakse od obicnih poslova, kao i onih koji nalaze izvesno zadovoljstvo u tome.

ja samo pozdravljam one koji se na bilo koji nacin bore protiv iskoristavanja maloletnika, protiv robovlasnika, kao i za legalizaciju prostitucije.

makar i ovako nevesto i amaterski.

Anonymous said...

Ogorcen novinstvom u Srba? Svasta. Odakle ti ideja da si uopste vredan za razgovor ako neces da razgovaras sa ljudima kojima ne misle ili osecaju isto kao ti?
To je vrlo uvredljivo i nepristojno sto si rekao.
To je nesto sto se odluci na osnovu necijih stavova,
privatno to je nase pravo ne i kad smo javne licnosti na nekim funkcijama, ali se nikad
u razgovoru ili ovakvom dopisivanju ne pominje.
Zasto si i pocinjao kazi sta ti smeta nije duhovna patnja po provinciji.


Stav mi je isti i za malodobnicku kao i za ostale prostitucije.
Nije mi drustveno neprihvatljivo ponasanje nisam talibancina, ali je ne bih reklamirao.


Toliko brines da im jos natovaris greh da ne placaju porez kao toliki advokati, estradne zvezde, kao vecina zaposlenih u privatnom sektoru kojima se deo zarad isplacuje preko racuna, a ostalo
na ruke da bi dripci u skupstini mogli da naplacuju putne troskove. Od vase brige ce pocrkati.
Zamisli kako je tek u susednim zemljam gde je i sam vrh drzavne uprave upleten u tako nesto. Ovi nasi bar u ta govna nisu zagazili. Zasad.


Apsolutno protiv sam oporezovanja prostitutki kao i drugih nekih zanimanja. Treba da placaju za penziono socijalno i zdravstveno
ko i ostali zaposleni gradjani. Gazde javnih kuca treba da placaju porez. Dekriminalizacijom prostitucije stvorila bi se zakonska potreba za zastupnikom za maloletne starije od 14 godina (ograniceno poslovno sposobni) znaci da bi
neko morao da ih zastupa pri sklapanju posla, ali to mora da bude bez licne materijalne koristi da
ne bi bilo podvedeno pod eksploataciju (a sta pa nije eksploatacija u kapitalizmu). Tako da pored rada u kasnim nocnim nocnim satima ostaje problem kako resiti to samo ugovarnje posla. Verovatno treba vlada
da osnuje agenciju za
to gde tolike agencije
daj jos jednu Agenciju
za trpanje za pare.

Alisa said...

Takođe pozdravljam emisiju. Istina, ništa nam senzacionalno nije novo pokazala niti su uspeli da snime bogznašta...Ali skreće pažnju, i to je svakako gest za pozdraviti!

A sad malo padam u afekt:
Mladiću, ako su tebi 15godišnje klinke samo droce, pa ko im kriv, onda zaista bez reči ostajem:/
Bez obzira na njen motiv, direktnu prisilu ili neprisilu, ona/on je maloletnik/ca čije telo i be/svest neko odrastao i sasvim svestan šta čini zloupotrebljava!

Gledano kroz kriterijum fizičke prisile, često ni slučajeve incesta tako ne bi mogli nazvati nasiljem, jer bože moj, tatica je fino nagovorio ćericu da se fino zabave... to što dete u dotičnu osobu ima poverenja, što nema repere prema kojima bi odredilo šta je ok a šta ne, što joj repere postavlja on, što nema mnogo alternative... i to je prinuda, pobogu!

A nekoga ko je u problemu žešćem još osudom dodatno osuđivati na ćutanje zaista nije u redu!

Alisa said...

Da se razumemo, apsolutno ne sporim da je prostitucija moguća i kao izbor. Ali, u to definitivno ne spada maloletnička prostitucija, a bogu mi ni 90% punoletničke:(

Što se tiče prostitucije kao po meni sasvim legitimnog izbora profesije, većina problema bi zaista bila rešena dekriminalizacijom iste: čisti računi, duga ljubav, mogućnost zloupotreba iiiiteeekako smanjena, zna se na čemu si, i kao prodavatelj/ka i kao klijent/kinja, plus zdravstvena zaštita, PIO i slično, državi porez... ukratko, crno na belo je uvek najbolje jer drastično smanjuje verovatnoću muljanja i iskorištavanja..

Anonymous said...

Ja se necu naljutiti na tvoje afektiranje ne zbog fore da sam ja cool vec stvarno postujem i tvoj i Slavoljubov stav samo ne dozvoljavam nacin na koji se on obratio. Ja sam u skolu isao sa takvim drocama, a nikad se nisam ogreba ni platio snosku sa njima. Nesto sumnjam da je neko njih iskoriscavao da su one bile tu bile podredjene ili zloupotrebljavane. Gde si ti videla da sam rekao ko im je kriv, gde ih ja bilo cime osudjujem?


Sad ti uvodis i incest, nazalost i to sam imao u siroj porodici, ali to su babe i zabe u ovoj prici. Nasilje je u gotovo svim slucajevima, tih slucajeva da deca ne znaju sta je reper moze da bude samo kad je dete retardirano, jer deca brzo uce iz sredine (ono sto kazu ulica ga naucila). Bre cesto keve stite nasilnike bilo da su fizicki ocevi ili ocusi ili svaleri. Nedavno je bio slucaj sa dedom i unukom gde je ona decku odala sta radi sa dekom, a on ispricao ujaku.


Komunizam i komunjare je najvise ucinio na ukidanju prostitucije ne verujem da ste za njegov povratak.

slavoljub said...

ma vazi

Alisa said...

Ma, naravno da ne sporim pravo da izneseš svoj stav, a ni sebi da raspravljam sa istim..pobogu, pa jako bi nam dosadno bilo da se svi slažemo i klimamo glavama jedni drugima u beskraj:)

Pod osuda sam mislila upravo to etiketiranje kao droce, od toga do Ko im kriv, same sebi - je samo korak. A zaista verujem da je u slučaju maloletnika/ca, to apsolutno i uvek zloupotreba, jer to što je klinka odrasla u sredini oskudice, želje, folk estrade, frajera ratnih zločinaca i diva pevaljki znatno utiče na celokupan joj vrednosni sistem... i ne može se smatrati odraslim i nezavisnim bićem koje se po svom izboru (pri čemu ima mnogo drugih jednako primamljivih izbora) droca naokolo.
I strašno se lako upada iz ove priče u priču trafikinga, tj. vrzinog kola iz koga tek nema bezbolnog ili nikakvog izlaza, bez obzira bio inicijalni ulazak "dobrovoljan" ili ne... O dobrovoljnosti se može govoriti samo u slučaju da ja u SVAKOM trenutku imam mogućnost i da nastavim i da izađem iz priče; a ne da povratka nema, posebice ako je ulaz bio u maloletničkom dobu. Zato mi je besmisleno razgovarati o tome je li klinka sama htela ili nije, jer neću da njoj nabacujem breme krivice u svom haosu u kome živi, ono o čemu treba raspravljati je odgovornost odraslog tj. osobe koja je u poziciji veće moći... može tebi klinka da se nudi za 100gr kafe kolko hoće, ali ako ti pristaneš, ti si kao zrelo biće tu odgovoran..

Naravno, incest jeste druga priča, dodirne tačke su im to što su i jedno i drugo u širokom smislu reči nasilje, tj. prinudni su, i radi se u oba slučaja o maloletnima naspram punoletnih, ne o dva ravnopravna i relativno autonomna i slobodna bića od kojih jedno ponudilo, drugo prihvatilo i to je to, već je ono što bode oči upravo disbalans spektra izbora i moći ovo dvoje ljudi.
U slučaju incesta, upravo to što i bliža okolina često zna/ćuti/sluti/odobrava/žmuri/ne želi da vidi ostavlja žrtvu u vakuumu bez pravih kriterija i svaljuje joj ogromno breme osećanja krivice, jer bi ona bila ta koja diže dževu i troublemaker, jerbo svi ostali se čine kao da je sve u redu... i sve obavija zidina ćutanja, o tome se ne priča sa okolinom... pa dete ne mora da bude retardirano da bi bilo bez repera, već prosto ide linijom manjeg otpora, jer je alternativa da digne frku, možda osećajući da ne bi dobilo podršku od ostatka familije, da bi bilo optuženo da laže, da prostiš izaziva sirotog čoveka... na žalost, sve je to jako često upravo tako.

BTW, ni to za komunizam prosto ne stoji. U kojoj zemlji ex-komi bloka je to prostitucija dekriminalizovana i legalizovana? Ja znam samo za zemlje koje definitivno spadaju u kategoriju liberalnog kapitalizma, a i tu retko... valjda je ipak mnogo lakše zatvoriti oči, a i zarada je bolja na prohibisanome:)

Anonymous said...

How Yes No.


Ne bezi od rasprave i iznosenje stavova cak
i kad ti se ne svidza.
Sta ti osecas spram nevolja mladih ljudi kojima se nude jedino ispiranje mozga na TV
i kladionice? U Srbiji nema verovatno ni 2000 zena koje se bave prostitucijom pa ni maloletnickom ne moze imati vise zanemarlivo u odnosu na ovu populaciju od koje ce bar petina zavrsiti u vodama
sitnog i krupnog kriminala. Verovatni ih je vise uvuceno u prostituciju za potrebe drustvene elite kao sto je primetio Arsa nego za racun dripaca iz
provincijskih slamova. Zna i njih policija sve koje to
Jedan je Trevis Bikl.

slavoljub said...

mislim da je to u ovom slucaju gubljenje vremena

Anonymous said...

Ovo gore se odnosilo na Slavoljuba ne na alisu.Pa nije etiketiranje one to jesu samo meni to nije negativno seks za pare i poklone. Sponzoruse imaju samo manje muskaraca u prometu. Ja im ostavljam za pravo slobodu izbora
pa i zapustanja od strane njihovih roditelja. Ja ih ne sudim prestrogo kad mogu da ih smatram odraslim i nezavisnim bicima.


Tvoje predubedjenje o sredini i vremenu u kom si odrasla, zivela i operske dive se nekad prostituisu kao i njihove kolege. Sto ne znaci cim pevas da si laka roba. Zivis u doba kad je seks reklamirana roba. I stotine hiljada odraslih zena se bave danas prostitucijom na internetu bez ikakve prinude i makroa, jer im je jednostavno lakse nego nesto drugo. Mi zapravo raspravljamo o starosnoj granici kad je neko iskoriscen i kad dozvoljavamo to iskoriscavanje bilo da izabere ili da bude prinudjen na njega.
Ne osudjujemo te devojke, zene ni musterije bar oko toga se slazemo bar mi se
cini.

U zivotu nema neke imaginarne dobrovoljnosti
milijarde rade ono sto moraju, a ne sto zele.
Nema mogucnosti da se izadje iz mnogih oblasti bez licne zrtve sto bi bila
ova povlascena. Zbog verskih uverenja? Slazemo se da gruba fizicka sila i zadrzavanje je apsolutno neprihvatljivo.


Ama ja mogu da je castim i sa kilo Illy kafe preko onog momenta kad je usla u trgovinu sa svojim telom ona je odrasla osoba dovoljno zrela po sadasnjim zakonima sa 14 godina da privredjuje (ograniceno). Opet samo raspravljamo o 14, 16 18, i 21. Ja ovu emisiju i dozivljavam sire kao deo akcije u toku da se podigne ta granica na 16 godina ulazimo u totalitarnu drzavu gde mora sve da bude isto.

U tom uzrastu se opredeljujes sta ces da radis skoro ceo zivot na to te tera drustvo bio ti spreman ili nespreman bilo da si seksualna roba ili genije iz kenije na bongo udaraljkama (ili iz brazila).
Sta da radimo sa roditeljima koji teraju decu da treniraju ceo dan, a nemaju trunke talenta. Seks opravdano ili neopravdano prati veca tezina i osetljivost.


ne slazem se sa tobom ni u osudi sredine nasa sredina je u procepu izmedju nekadasnje patrijahalne i potpuno otudjene, ali kad neko izvan najuze atomizirane porodice tj majke ili macehe sazna za to nema trika da se zataska i nema osudjivanja sredine.

Ceska Madjarska

Liberalci su najvece hipokrite najveci seks trafiking je usa, holandija, engleska ostali su male mace za njih, a oni dizu najvisu buku i pritiskaju vlade zemalja odakle im stize roba da
su one krive na njihovim teritorijama, a kod sebe ama bas nista ne poduzimaju protiv toga.
Zarada je cini mi se skalirana kao i sve ostalo.
Za one sa jacim protokom http://www.ifilm.com/episode/22968?startsWith=2898358

ovo je kao humor a ustvari je nacin da se iskazu cinjenice u kvazicistunskom drustvu.

Alisa said...

E, sad baš ode u babe i žabe..

Nije poenta samo ne zataškati i dokazati, već živeti dalje, imati gde i sa kim, imati psiho/emotivnu/materijalnu mrežu podrške ikakvu (govorim o slučajevima incesta, ali je slično i kod dečje prostitucije, trafikinga itd.)

I to što je i dobar deo drugih stvari u životu relativno prinudan mi ne predstavlja argument koji bi opravdao prinudu na prostituciju... jer posledice različitih prinuda su još kako različite, I PO INTENZITETU I PO TRAJANJU.. pa to što sam prinuđena da jedem boraniju koju ne volim ne opravdava prinudu da jedem i govna, koja tek ne volim.
I to što je nešto brojčano prisutnije, ima i gore, sveprisutno i sl, takođe ne smatram argumentima - jer ću se bunim i za nepravdice, a za nepravde posebno..

Da, usput budi rečeno, Češka i Mađarska ne legalizovaše prostituciju za komunističkog vakta, već bogu mi tek kad uplivaše u tržišne vode.

Anonymous said...

Pitanje je bilo gde je legalno u eks-komunistickim. U komunizmu je bilo prostitucije po velikim gradilistima, turistickim mestima i najvecim gradovima, ali nije bilo legalno. Gasio je svaku ekonomsku inicijativu ukidao i ponudu i potraznju.

Alisa said...

E, sad, pa kako to reče "Komunizam i komunjare je najvise ucinio na ukidanju prostitucije ne verujem da ste za njegov povratak." Gde im se dade to silno pregalaštvo, kad Mađaroni i Česi dekriminalizovaše prostituciju tek po ulasku u liberalni kapitalizam ?:)
A ni po pitanju ukidanja se nije mnogo činilo, uglavnom se žmurelo (dje toga kod nas da bude:) i tolerisalo, s povremenim racijama oko ekonomskog u cilju uklanjanja reakcionarnih elemenata, po principu "udri gde je najjadnije"

Anonymous said...

Reakcija sestro reakcija. Svi su bili tolk'o bedni da ni za ..... nisu imali. Provincijske droce su se pustale u promet lokalnim sanerima za robu koji su krali po Italiji i Nemackoj uglavnom. A svi su bili registrovani u policiji tadasnjem SUPu nije to bre bila Rijeka Split Beograd. Nasi drugovi nikad da prezale izlete za Prvi Maj u Poljsku i Cesku. Tamo su mogli da glume zapadne turiste za malo svercovane robe sa lokalnim turistickim poslenicama.

Arsa said...

al' sam vas ubo, a?

:)))

Sekula said...

@anonymous
1. Za ovako teške rasprave i reči nije loše prvo se predstaviti.
2. Nisam mogao da ne primetim da mešaš dijalekte stare SFRJ u tekstu. Ovo nije bitno sa nacionalističkog aspekta već činjenice da najverovatnije jedan dijalekt (verovatno odrednicu nekadašnjeg boravka) prikrivaš drugim. Ovo je dalje važno jer govori o još jednoj potrebi za skrivanjem (u najmanju ruku prikrivanjem) nečega čega se po meni normalan čovek ne treba stideti - korena.
3. Iako apsolutno poštujem svačije mišljenje, smatram da ti pravo mišljenje praktično i nemaš (o stavu da ne govorimo). Ceo tvoj tekst je veoma nepovezan, meša po 5 različitih tema u jednoj rečenici koje povezuješ na nemoguć i nelogičan način. Počinješ o kurvama završavaš o političkom sistemu (nije da ove dve teme nisu ponekad povezane ali ne na način na koji ih ti predstavljaš:)). Analitično čitajući svko će shvatiti da je najveći deo tvojih tvrdnji apsolutno oboriv, iako se uglavnom sastoje od pojedinačno tačnih tvrdnji (!?).
Sve u svemu kako tvoj tekst kapiram kao bunt radi bunta, ispoljavanje frustracije "na zadatu temu" ili u najgorem slučaju provokaciju, ne bih se upuštao u komentarisanje sadržine istog.
4. pre nego što ispadne da sad ja komentarišem samo kontre radi, dolazimo do toga zašto ti uopšte pišem. Pa u stvari na lep i argumentovan način želim da ti kažem - nije lepo to što radiš.
Bez obzira koliko si razočaran.

I da, pre nego što eventualno ospeš paljbu, probaj ovo da protumačiš kao pozitivnu kritiku, mišljenje. Nešto iz čega ćeš eventualno jednog dana formulisati nešto čvršće od rafalnog rešetanja po svemu što ti se ne dopada.

@Alisa
Odakle ti toliko strpljenja?

Alisa said...

E, i ja se često isto pitam:)) Puno puta prosto dižem ruke od rasprava, a onda opet, makar ako nije reč o očiglednom fašizmu (sa kojim ne raspravljam), dobijem poriv da nešto ubeđujem i razjašnjavam, i kolko god puta se razočaram ipak moram zamjetit da nije uvek zalud;)