28.9.07

Zašto Istra

Evo mene natrag, suva qrca, ali puna srca!

Ovako sam pre desetak godina otišao na more i to po prvi put kolima, sa Sekulom i Kuletom. Bilo je to nezaboravno puteševstvije, akcija otimanje mlade Tine. Kao i ovoga leta, raskidam sa devojkom, a zaljubljen do ušiju u drugu. Lupetam celinom puta, vozim i bivam vožen, nije mi bitno kada ću da stignem, a još manje kada se vraćam. Ova emocija oko ušiju možda i ne važi u tekućem vremenu, ali šta ja znam sada. Biću siguran nakon novih deset godina kada se budem nadovezivao na sve ovo.

Pedantniji čitaoci koji po drugi put prelaze kroz prethodnu rečenicu mogu primetiti i glagol trpni na slovo V. Nisam ipak išao solo na odmor. Mora da vam mašta sada piči hiljadu na sat. Ko je to uspeo da uleti u „last minute“ aranžman i učini letovanje mladoga mene još zanimljivijim? E pa spremite se na iznenađenje...

Kad mi je dunulo da bijem put pod noge i to u zamalo suđenu geografsku širinu protkanu dužinom, moji su se angažovali da mi nađu smeštaj. Naime, stari je bio vojak u Puli i prosto odlepio za ist(r)om. Dve godine nakon vojnog roka smo letovali tamo i kovali planove. Inače, ja sam se rodio dok je on služio otadžbini, tako da je možda emocija ka sinu prvencu odigrala značajnu ulogu u psihološkom momentu vezivanja za krajolik. Ha, ha. Kuća počinje da se zida početkom osamdesetih. Tri apartmana za turiste, ogroman poslovni prostor i puno soba za življenje. Dobar deo godine smo tamo provodili, opsluživali turiste, moji tražili poslove, mali ja sam trebao da upišem prvi razred i sve tako po yusu. Ipak nam se nešto nije dalo. Nakon par godina prodali su deo za turiste, da bi ostatak otišao koju godinu pre glupavih i neslućenih ratova. Nešto nas je odvuklo natrag i sve ove godine moji lupaju glavu da li bi im bilo bolje da su ostali. Mišljenja variraju u zavisnosti od raposloženja. Sve u svemu, ostalo nam je dosta dobrih prijatelja, poznantava i uspomena. Mene kači prvi najbolji drugar i prva simpatija, od koje sam sačinio šablon za sva naredna simpatisanja.

Što se mene lično tiče, ja imam osećaj neke uskraćenosti, neproživljenosti, pa možda i neiživljenosti (ne samo po tom pitanju :) ) Stalno sam maštao o tih par meseci koje ću tamo provoditi sa prijateljima, devojkom, porodicom. Jednostavno, prekinut predivan period u detinjstvu.

Tako ti se moji čuju sa susedima :) i rezervišu mi apartman, kad im sinu ideja da se malo i oni odmore od Kosmaja. U početku stidljivo, ali vrlo ubrzo napadno pitaju da li bi ih poveo sa sobom. Ha! Ma samo zbog puta, a posle svako na svoju stranu. Stari se kurči godinama kako nikad tamo otići neće, dok majka kontrira i čeka da se „smiri“ situacija. Primetim nakon svojih poseta Zagrebu i Puli proteklih godina da ih opiči čežnja na momente, ali se ubrzo vrate u kolosek. Ove sam ih godine izgleda dokusurio. Razmišljao sam jedno par stotinki na tu ponudu i oduševljeno prihvatio izazov. Jeste, vaš domaćin ide na mora sa mamom i tatom! Konjina od trideset godina... i keva i ćale, da ne ponavljam mama i tata, zvuči perverzno.

(odobrena pauza za smeh: 120 sec)

S obzirom na složene kockice u toj(ovoj) tački na mojoj vremenskoj liniji, ovo možda i ne bude tako loše. Gde ću naći bolje vodiče i saputnike koje mogu da smaram i ignorišem kad mi se prohte. U glavi mi je samo da nakon morske pauze od dve godine opet idem na slani tretman. Nikad kao do sada nisam osetio potrebu za istim, potrebu za Suncem, mirisom borova, talasima, stenama... More od olova i nebo od brova, što bi rekao Arsen. Odavno na sebi nisam video i taj incidentni prelaz sa tamnih leđa i butki na svetao mi guz. Hajde ja što sam uskraćen, nego učesnici intimnih manifestacija. Spakovao sam se za pola sata, kupaći i peškir zašio za torbu, gomilu majci i par stvari za šugavo oblačno vreme, Nije me uzdrmala ladnina i kišurda koja je napala moj grad kao da mi kazuje „sedi di si, ni za di si nisi“. E neš...

15 comments:

mater said...

DOBRO TI NAMA DOSAO
zeljno smo svi iscekivali dan kad ce se pojaviti tekst sa svezijim datumom...
sto se tice drustva za more svi su nekako ove godine odmarali s mamom i tatom ...samo su uloge drugacije podeljene ;)

slavoljub said...

hahahaha (120 sec)
i lepo i dirljivo i sasavo :-)

jeste mater, tako je, samo su uloge promenjene :-)

slavoljub said...

poredjajte po zanimljivosti:

suva kurca i puna srca
mokra kurca i prazna srca
puna kurca i mokra srca
prazna kurca i suva srca

pekmez said...

Cista pornoza.

Arsa said...

to sam ja namerno oduglovacio pisanije da biste iscitali stare tekstove ponovo ili se vratili na nesto sto ste isprekakali :)))

"prazna kurca i suva srca", moj favorit

mokro srce je uplakano? suvo, znaci sve u redu. barem u gradjevini :)

slavoljub said...

:-)
snoska bez unosenja

spirit said...

o pa vratio si se :))))
razvukao nam uvod... znaci bice zanimljivo dogadjanje gore, puno ti srce barem :D

pekmez said...

Sto predigra duza ...

Arsa said...

jeste li snimili grafit? niko ne komnetarise, a zaista je SUPER!

osvanuo jeno jutro dok sam bio tamo :)

komentar said...

da je stavljeno meko cc mozda bih ukapirala, ali to ch ne. mozda u puli furaju to ch? ovi dole na jug furaju cc

komentar said...

a bre kapiram :)

Arsa said...

respect!

gore ne furaju č. pricaju kao zagrepcani, da ne kazem kao mi :)

jug zavija i zagorje. manja mesta. opet paralela sa mojom teorijom o velikim mestima.

Mr Voda Topla

komentar said...

znam ovde par zagrepchanki fine su cure. ali splicanke su bolje ribe...u stvari one su mnogo dobre ribe! medjutim, ni jedna mi nesto nije normalna. blesave skroz. taj sto je sa njima je najebao.

Arsa said...

svi mi, pre ili kasnije, imamo zelju da najebemo :)

komentar said...

pa da odjebete :)))