19.6.07

The Unbearable Lightness of Being

"Postojanje je prepuno nepodnošljive lakoće, jer svako od nas ima samo jedan život, jednom kao nijednom. Šta se desilo jednom moglo je i da se ne desi (Malo Cvrletove filozofije :).

Stoga, svaki život je krajnje nebitan; svaka odluka je krajnje beznacajna. Kako odluke nisu bitne, one su lagane, ne obavezuju nas. Ipak, u isto vreme, beznacajnost nasih odluka, nasih zivota, tj. postojanja, je nepodnosljiva. Otuda nepodnsljiva lakoca postojanja po Kunderi.

Bio jednom jedan Tomas kome nista nije bilo vazno i osecao je da zivot ima tu lakocu smrtnosti. Njegova ljubav je spontana u lutanjima koja prozivljava. Za razliku od njega, Terezi je zivot ima svu tezinu ovoga sveta. Sve je osecala oko sebe, pa cak i gravitaciju svojih suza. Njih dvoje su se slucajno sreli, pa su se tako i voleli. Slucajno... Njemu je sve to bilo mucno. Neprestano je osecao da je mogao voditi jos jedan zivot. Proganjale su ga sopstvene inkarnacije koje nikada nece spoznati. Na kraju otkriva tajnu da teret koji nosi nije to sto nikada nece upoznati te svoje druge zivote. Teret je bio to sto poznaje ovaj zivot koji je u stvari nepodnosljivo tezak, jer se zivi samo jednom. Slucajnost zahteva veliku zustrinu i zadivljenost na putu na kome odluke kreiraju vas zivot. Posto zivimo samo jednom, sve je bitno." izvor

5 comments:

slavoljub said...

divna knjiga

lepa said...

kako vas ne mrzi da citate takve stvari?

spirit said...

kad je procitam, onda cu da je komentarisem

slavoljub said...

ne mrzi

lepa said...

zanimljivo