5.1.07

Za Dedu

Na svakih par meseci on kreće da se zabavlja sa nekom novom cicom. Da je kao jedan baja, živeo pre više vekova i vladao Persijskim kraljevstvom, Indijom i okolinom, sada bi svaki dan ženio novu djevu. Sutradan bi je slao u smrt odsecanjem glave, dok ovako samo šmugne i često bez glasa nestane. Malo manje bolnija taktika nego što je imao pomenuti kralj, ali "princip je isti, sve su ostalo nijanse". Mučenice ispaštaju greh izabranice (Virgo primarius) zbog koje je lavina ovog besmisla i započela. Njen greh je bio što nije znala da mašta!

Kako ga je izneverila tako mu je pao mrak na oči. Kao i kralju. Odlučio je da padne nisko, da se poda svima. Da je kazni ponižavajući sebe, podajući se svima redom. Njegovi su razlozi bili podjednako sebični kao i kraljevi, ako je to prava reč.

Sve je to fino funkcionisalo i on se toliko uneo u celu priču da je počeo da posmatra svoj život sa strane. Sa svakom je proživljavao istu priču. Nije se štedeo, davao se u potpunosti, ali samo je on znao koliko je to neiskreno. Samo on zna koliko je naučio od svake princeze. Koliko je postao bolji posle svake od njih.

Svaka sledeća je brže učila da mu čita misli ili bolje reći imala veću volju da to čini. Bio je zapanjen da je tako nešto uopšte i moguće. Kad je ćutao nisu ga svaki put pitale zašto, kad je srećan smejale su sa njim, kad je tužan samo su se sklupčale uz njega; kad se upetljao u nešto nisu ga pitale treba li mu pomoć već su se pri'vatile posla; podržavale su ga u svakoj situaciji ili balansirale kad vide da lupeta i nije u pravu; bile su u stanju da ga neprestano podsećaju koliko je svet oko njega zaista lep; znale kako voli da zaspi dok ih grli s leđa, znale su da voli da mu se pentraju po glavi i da ga gnjave čak i kad je umoran; da pokašavaju kao i on da mu daju do znanja kako su lude za njim; da ga proždiru očima i prilaze pogledom "skidaj se".

Pored svega toga svake sledeće se sve brže zasitio. Nije više razlikovao šta se njemu dešavalo, a šta je hteo da mu se dešava.

To njegovo lutanje je trajalo 2 godine 9 meseci i jedan dan. Onda je naišla princeza sa imenom na slovo Š. Poslednja u nizu! Njenim pričama nije mogao da odoli. Tražio je samo JOŠ. Nije hteo da zaspi i na kratko se odmori od tog glasa, od tih usana, prstiju, ravne kose i milog osmeha. Na posletku je našao neku koju će svakoga dana iznova i iznova upoznavati, sa osećajem da je zna celog svog života.

Napokon je živeo u mašti! Puteševstvije od hiljadu i jednog dana je okončano.

No comments: