1.12.06

Vasiona ili Kosmos?

-"Od svih planeta u Sunčevom sistemu Mesec i Mars su najpogodnije za neka buduća staništa ljudi."

Ako ti još uvek ništa ne smeta, pročitaj sledeću rečenicu.

-"Američka svemirska agencija NASA započela je planove za izgradnju stalne baze na Mesecu nakon što se njeni astronauti vrate na ovu planetu 2020. godine."

Ako i dalje ništa ne primećuješ ispadaš iz kandidature za sledeći komercijalni let do "tamo gore" i natrag, ali ulaziš u onu trku za let u jednom pravcu :)

Da ne bi ovo preraslo u slatku pljuvačinu dnevnog lista "Blic" odlučujem da pozitivnom energijom promenim nastalu situaciju :) Anđelija, drž' se, polećemo!!!

Opčinjenost svemirom i njegovim nepojmljivim prostranstvom, proganja ljude daleko u prošlost. Izgleda da je želja za bekstvom sa ove nam planete konstantna :) Da ne patetišem ponovo i kažem da je u usponu. 'bem vas sve redom... :)

Nije to zanimacija samo za dokone, izgubljne slučajeve kao što mnogi misle. Veliki broj univerziteta i naučnih ustanova "juri vanzemaljce" i proučava gde bismo mogli da opstanemo posle nekih potopa, nuklearnih ratova i sličnih jebendisanja po ovoj planeti. Veoma mi je slično to porediti sa Amerima, kad su već gore pomenuti, koji gistro uteruju osećaj demokratije i blagostanja širom sveta (Galaksije), a da kod sebe (Zemlja) imaju gomilu nesređenih stavki. Dobro, interes i politika, samo delaju pod tom maskom. Ne širimo temu.
Meni je simpa akcija gde svaki korinik Interneta može sa svog računara preko malog programčića, pomoći u obradi silnih podataka koji se neprekidno "hvataju" sa neba. Zamisli da se baš tebi javi Šima Kosmos iz dalekog svemira!

Na slici je ploča koja je poslata sa sve letelicom "Pioneer10", na moj rođendan samo šest godina pre no što sam počeo da ga slavim. Na ploči je prikazana figura muškarca i žene zajedno sa nekoliko simbola dizajniranih tako da informišu male zelene o poreklu same letelice. Neka vrsta međuzvezdane "poruke u boci". Ova letelica je prva koja je napustila naš sunčev sistem i tvorac se nada da će nadživeti Zemlju i Sunce.

Sjajna mi je dilema i cenzura vezana za nago žensko telo. Čitava frka kako predstaviti njeno međunožje! Naravno, nacrtana je bez crte usmina, samo goli brežuljak Venerin.

Tu je crtež pozicije Sunca u odnosu na 14 pulsara. Dijagram našeg sistema sa sve planetama, njihovom udaljenošću od Sunca i putanjom gdi prolazi Pioneer 10. U pozadini je skica letelice proporcionalno prikazana u odnosu na veličinu ljudi sa crteža.

Godine kad sam ja rođen poslata je i Voyager zlatna ploča (gramafonska - tadašnji poslednji krik tehnike) koja bi do prve zvezde trebalo da stigne za nekih cirka 40.000 godina. Za razliku od prethodne poruke, ova sadrži i zvuke sa zemlje kao što su vetar, grom, pesak, životinjski zvuci, pa i pesme ptica i kitova. Dodate su i pesme različitih kultura i doba, kao i izgovoreni pozdrav na 55 jezika. Ladno je na spisku Serbian, jedini sa ovih prostora! Jim Carter naš drug...

Nasmejalo me je što je među pesmama Johnny B. Good. Zatim kritike samih simbola koje nije uspeo u celini da provali niti jedan naučnik kome su pokazani. Takođe i kritika što se otkriva pozicija planete i stvara rizik od napada na istu :) Uglavnom se ostale primedbe odnose na preveliku orijentisanost simbola na čoveka i težinu dešifrovanje.

Šta vam se više sviđa, naziv Vasiona ili Kosmos? Svemir možda?

3 comments:

Andjelija said...

pa nisi trebao :))))


sta bese znaci rec ostrascen?

Alisa said...

Vasiona je nekako šarmantnije:)... može i vaseljena (iako to zvuči malo onako ortodoksno, da prostite)...

Geg Halfrunt said...

Priroda?

Kao uređena n-torka osnovnih pravila (sila) koja se primenjuje na vreme, materiju, enegiju? :D

Pozz!