2.10.06

Banditska država

Moj stari je uzeo u zakup par hektara voćnjaka sa jabukama. Rodile su kao lude! Više od 70% spada u prvu klasu. Pola godine su se cimali oko njih (orezivanje, 20ak prskanja). Nepoznati počinioci su nas olakšali za oko tonu do dve, te moj stari dežura već desetak dana. Ode predveče, u sred noći i pred zoru. Bude tamo sat-dva, pa natrag. Samo sam ga pitao: "Nosiš li ti matori pištolj sa sobom?". Obradovao me je odgovor. Nema druge. Glasam za ustav samo kada bude poštovao i čuvao privatnu svojinu, pa čak i na takav ekstremni, na žalost najefikasniji, način.
Evo i potvrde da nismo usamljeni:

Aleksinac - U aleksinačkim selima vodi se mali rat između povrtara i lopova, koji pod okriljem noći pohode bašte sa paprikom, krastavcima i drugim povrćem.

Povrtari organizuju noćne straže čekajući u busiji lopove, a najčešće su obe strane naoružane motkama, sekirama, britvama, pa je prava sreća da zbog ajvara od tuđih paprika još niko nije stradao. Ukradena paprika i drugo povrće najčešće završava na pijačnim tezgama u Nišu i Beogradu.

Meštani sela Draževca sumnjaju da je „mozak“ noćnih upada u bašte žena iz njihovog kraja, koja već dugo živi u Nišu. Naoružane ekipe pod njenom „komandom“ obično ordiniraju od ponoći do pred samu zoru, a u baštama ostavljaju pustoš.

Združenom akcijom „branilaca bašti“ i aleksinačke policije u noći između ponedeljka i utorka u Draževcu uhvaćeno je dvoje lopova, dok je dvoje uspelo da utekne.

- Krađe u bašti sa paprikom su se ponavljale iz noći u noć, a šteta je bivala sve veća. Dogovorili smo se sa komšijom da postavimo noćnu zasedu lopovima sat iza ponoći. Posle nepunih pola sata ispred bašte su se parkirali „fića“ bez tablica, „jugo“ beogradske registracije i kamion zaječarskih tablica. Lopovi su se šunjali, bilo ih je četvoro. U rukama su imali sekiru i pijuk. Pozvao sam mobilnim telefonom policiju, sakriven iza drveta. Policija je došla oko dva sata po ponoći, a lopovi su uspeli da napune paprikama čak 15 džakova. Dvoje je pobeglo, ali muž i žena su uhvaćeni - pričaju Vladica i Biljana Milijić iz sela Draževca.

Da je „najslađa“ zimnica iz tuđe bašte, to je poznato, ali odlazak u krađu kamionom, što ukazuje da je plen namenjen pijačnoj prodaji, novina je i za meštane Draževca.

(www.blic.co.yu)

4 comments:

~ dirty danny ~ said...

Moj tata ne prska voce koje imamo na placu. I ne kradu ga. Ali zato obijaju vikendicu 5 puta godisnje... :(

arsa said...

A zato ti malo, malo pa sa deckom u vikendicu. Lozite se na ekstremne situacije...

Sekula said...

Pogrešio si naslov. Ovo bi trebalo da se zove "Ne lomite mi bagrenje".

BTW, kako iskopa ovaj članak?

BBTW ko je dirty Danny?

arsa said...

Ko je Dirty Danny i gde joj je vikendica da je overiš i po 6. put ove godine :)

Članak sam našao na nekom agrar sajtu tražeći gde matorom da prodam jabuke :)

Ne smem da otkrivam identitet mojih fanova javno, ali poslaću ti neke njene golišave sličice pa ćeš znati o kome se radi!